SAP Nedir? SAP Modülleri Hangileridir?

SAP yazılımları, içerdiği modüller ve sistemler sayesinde, şirketinizi kontrol edilebilir bir hale getirir. İşletmeniz daha kolay yönetilebilir.

SAP Nedir?

SAP’ın bu konuda kendi ifadesi, dünyanın lider kurumsal iş yazılımları sağlayıcısı olduğu yönündedir. Şirket gündemleri, finansal dünya, kariyer ve yatırım bilgileri de dâhil olmak üzere geniş bir alana yayılan çözümleri bulunuyor. Aslında çok uzun zamandır şirketler tarafından kullanılan ve yapılan işlemlerin daha kolay bir hale getirilmesini sağlayan yazılımlardır. Kimileri bu kavramı yeni yeni duysa da –ki eğer yeni duyduysanız, kendinizi uzun süredir yeniliklere kapıyorsunuz demektir- 1970’li yılların başlarından itibaren bu yazılımlar, bilişim sektöründe kendisine sağlam bir yer edinmiştir. 

Şirketin kurulması 1972 yılında gerçekleşmişken, 1973 yılında tam anlamıyla faaliyete geçtiği söylenebilir. IBM ile yollarını ayıran 5 kişinin oluşturduğu SAP (System Analysis and Program Development), finans ve finansa ilişkin konuların bilgisayar ortamına dökülmesi için çalışmalar gerçekleştirdi. İlerleyen safhalarda muhasebeye ilişkin çözüm yolları da geliştirmişlerdir. Yazılımlar başlangıç itibariyle daha çok müşteri odaklı olmuştur. 

Her kurumsal yazılım amacı gibi SAP da şirket yöneticilerinin daha iyi ve hızlı kararlar almasını sağlamak amacıyla programlandı. İş dünyasının artan rekabet dünyası ve küresel bir piyasanın hâkim olduğu pazar şartları, bu yazılımları zorunlu hâle getirdi. SAP’ın uluslararası standartları yakalamadaki aracılığı da göz ardı edilmemeli. Birçok veriyi ve süreci bir araya toplayan yapısı, iş ilerleyişinin daha hızlı gerçekleştirilmesini sağlıyor. Ayrıca, çok fazla teknik elemana ihtiyaç duyulmadığı için iş gücünden de tasarruf ve verimlilik elde ediliyor. Müşteri ve iş etkileşimlerinin etkin bir şekilde izlenebilmesi sağlanıyor. SAP’ın ününü asıl duyurduğu program, ERP yazılımlarıdır. Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP) ve veri yönetimi için geliştirilen bu programlar, şirketlerin ve işletmelerin iş süreçlerini büyük ölçüde kolaylaştırmıştır. 

SAP kendi içerisinde modüllere ayrılmaktadır. Bu modüller, ihtiyaçlara özel olarak şekillendirilmektedir. Örnek vermek gerekirse; bir giyim firmasına sahip olduğunuzu düşünün. Birçok ürünün üretimini gerçekleştiriyor, satışını yapıyor ve ithalat-ihracat gibi temel faaliyetleri gerçekleştiriyorsunuz. Bu süreçte satılan ürün sayısından, stok takibine, üretime, kullanılan malzemelere, çalışan personel takibi ve birçok bilginin kontrolünün gerçekleştirilmesi gerekiyor. SAP, bütün bu sürecin ve bilgilerin bilgisayar ortamına dökülerek takibini gerçekleştirmenizi sağlıyor. 

Firmanın içerisindeki her birim için yazılım içerisinde de ayrılmış modüllere rastlıyorsunuz. Misal satış ve dağıtım için SD modülü (sale and distrubiton) kullanılıyor. 

Kurumsal Kaynak Planlama Modülleri

Temel modüller şu şekilde listelenebilir:

-        Finans (FI)
-        Yatırım Yönetimi (IM)
-        Proje Sistemleri (PS)
-        Kontrollük (CO)
-        İşletme Denetimi (EC)
-        Finansal Tedarik Zinciri Yönetimi (KYSM)        

Departmanlar bazında da yararlanabileceğiniz modüller vardır. Her birimin ihtiyaçlarına özel olarak geliştirilmiş birçok modül bulunuyor. Bu modüller:

Lojistik: Malzeme Yönetimi (MM), Satış ve Dağıtım (SD),  Lojistik Yürütme (LO), Depo Yönetimi (WM), Fabrika Bakımı (PM), Müşteri Hizmetleri (CS),  Filo Yönetimi (FM), Kalite Yönetimi (QM), Üretim Planlaması (PP), Çevre, Sağlık ve Güvenlik (EH &S) ile lojistik yönetiminde birçok kolaylık sağlayabilirsiniz. Olası aksamaların ve engellerin aşılması kolaylaştırılır.

Teknoloji: Çapraz Uygulama (CA), Temel Bileşenler (BC veya BASIS), Programlama (ABAP), Güvenlik ve Yetkilendirme ile sınıflandırma ve iş akışını inceleyebilir ve güvenlik problemlerine dair işlemlerin akışını kontrol edebilirsiniz.

İnsan Kaynakları: Organizasyon Yönetimi (İK-OM), Personel Yönetimi (İK-PM), Kişisel Zaman Yönetimi (İK-PT),         Personel Geliştirme (İK-PD), Tazminat (HR-CM), Bordro (HR-PY), Öğrenme Çözümleri (HR-LSO), Eğitim ve Etkinlik Yönetimi (HR-TE), Yararlar (HR-BN), İstihdam (İK – PB), Kurumsal Ödeme (HR-ECM), Kredi (HR-LN), İleri İş Uygulamaları Programlaması (HR-ABAP).

Diğer Modüller (Ayrı Kurulum Yapmanız Gerekebilir): Ana Veri Yönetimi (MDM), Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM), İş Ambarı ( BW), İş Zekası (BI), Tedarikçi İlişkileri Yönetimi (SRM), Değişim Altyapısı (XI), Bilgi Ambarı (KW), Süreç Entegrasyonu (PI), Uluslararası Gösteri ve Eğitim Sistemi (IDES), Kurumsal Finansman Yönetimi (CFM), İş Planlama ve Konsolidasyon (BPC), Stratejik İşletme Yönetimi (SEM), Küresel Ticaret Hizmetleri (GTS).

Bütün bu modüller; üretim planlarının, malzeme yönetiminin, satın alma işlemlerinin, mali işlemlerin, maliyet muhasebesi kontrollerinin, kâr takibinin, iş yönetiminin, bakım ve onarımların ve yine SAP sisteminin yönetimini kolaylaştırır. Hem şirket içerisindeki işlerinizi daha sistematik ve organize bir hale sokabilirsiniz, hem de SAP sisteminin çalışabilirliğini ve işleyişini kontrol edebilirsiniz. Kısacası SAP yazılımları ile şirketinizin kontrolünü elinizde tutabilirsiniz.

Diğer Başlıklar

SLA Süresi Nedir? Neyi İfade Eder?

Müdahale ve sorun çözme sürelerinin tanımlanması servis sağlayıcılar tarafından sunulan SLA'lerin oluşturulmasında kilit bir görev özelliği taşır.

SAP Nedir? Ne İş Yapar?

SAP’ın geçmişinden kısaca bahsetmek gerekirse, Almanya’da bulunan bir yazılım şirketi tarafından kurulduğu ve iş uygulamaları alanında birçok yazılım geliştirdiği bilinmektedir.

SLA (Service Level Agreement) Nedir?

SLA Ne Demek? Service Level Agreement Nedir? Kalite standartlarınızı oluşturmanız ve hizmet seviyenizi belirlemeniz için gerekli bir hizmet anlaşmasıdır

Şirketinizde Dijital Dönüşüm Başarı Hikayesi Gerçekleştirin!

İş Süreçlerinizi, Raporlama ve Denetleme Kültürünüzü
Güncel Teknolojiler ve Sektörünüzün en iyi uygulamaları ile birleştirerek kendi başarı hikayenizi yazabilirsiniz.

Çözüm İsteyin

Kayıpları Geri Kazanın   ||   Rakiplerinizin Önüne Geçin   ||   Karlılığınızı Arttırın

Başarı Hikayelerimiz