CMS İçerik Yönetim Sistemi Nedir? Ne İşe Yarar?

CMS üzerinden içeriklerinizi kontrol edebilir ve hatta düzeltmeler gerçekleştirebileceğiniz gibi içerikleri tamamen ortadan kaldırabilirsiniz.

CMS İçerik Yönetim Sistemi nedir?

İçerik yönetim sistemleri, web sitenize ait içerikleri yönetmenizi sağlayan sistemler olarak açıklanabilir. Content Management System olarak açılımı yapılan CMS, dilimizde İçerik Yönetim Sistemi olarak karşılık bulur. CMS için tek başına bir yazılım veya programdır denilemez, fakat Php, HTML, Javascript ve CSS gibi çeşitli programlama dillerinin bir araya getirilerek ve kodlanarak hazırlanan bir yapı olarak düşünülebilir. Aslında, çoğu site sahibi için hayat kurtarıcı bile denilebilir. 

CMS üzerinden içeriklerinizi kontrol edebilir, düzeltmeler gerçekleştirebilir ve hatta değişiklikler yapabileceğiniz gibi içerikleri tamamen ortadan kaldırabilirsiniz. Sistem içerisinde ne yapacağınız tamamen size kalmıştır. İçerikler birçok çeşidi içerirler; video, ses, resim veya yazı olabilirler. Ayrıca, içerik yönetim sistemleri bu alanları çoklu kullanıcı yapısı ile desteklerler. Web siteniz üzerinde yürüttüğünüz çalışmalara birden fazla kişi katılım sağlayabilir ve düzenleme gerçekleştirebilir. Üstelik, sistem üzerinde de çeşitli yetkilendirmeler uygulayabileceğiniz CMS yazılımları bulunmaktadır. 

CMS sistemleri, web sitenize yeni sayfalar ekleyebilmenizi sağlar. Çeşitli HTML sayfalarıyla boğuşmak zorunda kalmazsınız. Hazırladığınız sayfayı kısa sürede yayınlayarak, daha hızlı ilerleme kaydedebilirsiniz. İçerik yönetim sistemleri ortaya çıkmadan önce kodlarınızla içerikleriniz aynı yerde yer aldığı için, her bir işlem için saatlerce uğraşmanız gerekiyor ve panelsiz bir sistem içerisinde kendinizi kaybetmeniz işten bile değildi. Özellikle, kurumsal bir şirket için CMS sistemlerinde dahi içerik girmek bir hayli zorken, CMS sisteminin olmadığı bir web sitesinde işlem yapmak, imkansıza yakın sonuçlar doğuracaktır. Bu sebepten, eski sistemlerde en ufak işlemler için dahi bir web geliştiricisine ihtiyaç da artıyordu. CMS sistemlerinin kurulumunun düzgün bir şekilde yapılması ve site yapısının oturmasının ardından, kodlama bilgisine sahip olmayan kişilerin içerik girmeleri de mümkün olmaktadır. 

İçerik yönetim sistemlerinin de kendi içerisinde çeşitlendirildiğini biliyor muydunuz? CMS sistemleri, sektörel veya firmaların ihtiyaçlarına göre şekillenerek çeşitlenmektedir. Bunlar; ECMS, WCMS, DMS, MCMS, CCMS, MCMS’dir. ECMS şirketlerin kullandıkları CMS sistemleri, WCMS basit arayüzlere sahip sistemler, DMS daha çok resim arşivleri için kullanılan dosya içerik yönetim sistemi elektronik dokümanlarını içerir, MCMS mobil telefonlar veya akıllı telefonlar için geliştirilmiş sistemler, CCMS bileşen içeriklerini yönetmek içinken son olarak MCMS ise film, müzik, resim gibi çeşitli medya içeriklerinin yönetilmesini sağlayan sistemlerdir.

CMS İçerik Yönetim Sistemi Ne İşe Yarar?

İşletmelerin ve özellikle kurumsal şirketlerin web sitelerini yönetebilmeleri için CMS sistemlerinin önemi büyüktür. Peki, içerik yönetim sistemi ne işe yarar?

  • En basit şekilde belirtilecek olursa, sistemi kullanan herkesin içerik girebilmesine veya yetkileri dahilinde içerikleri düzenlemesine yardımcı olur. Kişi zorlanmadan ekleme işlemlerini gerçekleştirebilir.
  • Anahtar kelime yönetimini de etkin bir şekilde sağlayabildiğiniz için, ulaşmayı hedeflediğiniz kişilere daha rahat bir şekilde ulaşabilir ve paylaşım sağlayabilirsiniz.
  • Projeleriniz hızlı bir şekilde ilerleyebildiğiniz için daha kısa sürede tamamlanacaktır. 
  • Site üzerindeki çeşitli bakımların yapılması da bu sistemler tarafından otomatik olarak gerçekleştirilir. İçerik yönetim sistemlerinin güncellemeye açık yapıları buna imkân tanır.
  • Kolay yönetilebilir ve yapısı yapılan değişikliklerle bozulmayan web siteleri, müşterilerinizle olan ilişkileri de güçlendirecektir. 
  • Güvenliğiniz de ön plandadır ve çökme gibi durumlara karşı engellemeler bulunur. 
  • Raporlarınızın kolayca yazılması da bu sistemler ile mümkündür.
  • Kilit noktanın kullanıcı olması, sizin için en önemli avantajlardandır. Bu özellik, kullanıcıların detayları rahatlıkla kontrol edebilmesini sağlar. 
  • İçerikleri kategorize edebilmeniz veya içeriklere yönelik planlar ve takvimler oluşturabilmeniz sağlanır. Böylece sitenin daha düzenli bir işleyişi olacaktır. 

Diğer Başlıklar

SAP Nedir? SAP Modülleri Hangileridir?

SAP yazılımları, içerdiği modüller ve sistemler sayesinde, şirketinizi kontrol edilebilir bir hale getirir. İşletmeniz daha kolay yönetilebilir.

SLA Süresi Nedir? Neyi İfade Eder?

Müdahale ve sorun çözme sürelerinin tanımlanması servis sağlayıcılar tarafından sunulan SLA'lerin oluşturulmasında kilit bir görev özelliği taşır.

SAP Nedir? Ne İş Yapar?

SAP’ın geçmişinden kısaca bahsetmek gerekirse, Almanya’da bulunan bir yazılım şirketi tarafından kurulduğu ve iş uygulamaları alanında birçok yazılım geliştirdiği bilinmektedir.

SLA (Service Level Agreement) Nedir?

SLA Ne Demek? Service Level Agreement Nedir? Kalite standartlarınızı oluşturmanız ve hizmet seviyenizi belirlemeniz için gerekli bir hizmet anlaşmasıdır

Şirketinizde Dijital Dönüşüm Başarı Hikayesi Gerçekleştirin!

İş Süreçlerinizi, Raporlama ve Denetleme Kültürünüzü
Güncel Teknolojiler ve Sektörünüzün en iyi uygulamaları ile birleştirerek kendi başarı hikayenizi yazabilirsiniz.

Çözüm İsteyin

Kayıpları Geri Kazanın   ||   Rakiplerinizin Önüne Geçin   ||   Karlılığınızı Arttırın

Başarı Hikayelerimiz