İnşaat 4.0 Nedir?

Endüstriyel sektör ile doğrudan ilişkili olan inşaat sektörü, kendisi ile birlikte diğer sektörlerin gelişimine de katkıda bulunmaktadır.

Endüstriyel sektör ile doğrudan ilişkili olan inşaat sektörü, kendisi ile birlikte diğer sektörlerin gelişimine de katkıda bulunmaktadır. Türkiye’nin ekonomik dengesinde önemli bir yer tutan bu sektör, küresel çapta da dikkate değer verilere sahiptir. Hatta küresel GSYİH’in %6’sını oluşturduğu söylenebilir. Türkiye’nin inşaat sektörü içerisindeki yeri ise oldukça büyük bir öneme sahiptir. Günümüz Türk yüklenici firmaları, 33 adet firma ile Çin’den sonra, inşaat sektörünün nabzını tutan firmalardan biri olarak dikkat çekmektedir. Bu sayı, her geçen gün artmaya devam etmektedir. Böylesine bir büyüme ise beraberinde yeniliklere ve teknolojiye de ayak uydurmayı gerektirmektedir. Endüstriyel alandaki yenilikler ve teknolojik gelişmeler Endüstri 4.0’ı doğurmuştur. İnşaat sektörü gerek günümüz ihtiyaçlarına cevap verebilmek, gerekse büyümek için Endüstri 4.0’ın yolundan ilerlemiştir. İnşaat 4.0 ise Endüsti 4.0’ı takiben ortaya çıkmıştır.

İnşaat 4.0’ın ortaya çıkış sebepleri elbette bunlar ile sınırlandırılamaz. Daha fazla verim elde etmek, daha gelişmiş yapılar ortaya koymak ve daha hızlı ilerlemek gibi sebepler de tetikleyici olmuştur. İnşaat sektörü son 50 yıl içerisinde, çok büyük atılımlara tanık olmamıştır. Sektör, oldukça yavaş bir şekilde ilerlemiş ve yeni teknolojilerin uygulanması zaman almıştır. İçinde bulunduğumuz zaman içinse aynı şeyi söylemek doğru olmayacaktır. Bugün, inşaat sektörü yeni gelişmelere ve teknolojik devrimlere açık bir tavır sergilemektedir. Sanayileşmenin getirmiş olduğu yenilikler, inşaat sektöründe de uygulanmaya başlanmıştır.

İnşaat 4.0 ile Birlikte Gelen Yenilikler

Verimlilik, inşaat sektörünün en çok arzuladığı unsurlardan bir tanesidir. Ayrıca, tasarım ve inşa kısımları için de, gerçekleştirilecek adımların daha kolay bir hâle getirilmesi gerekmekteydi. Bina Bilgileri Modelleme (BIM), robotik sistemler, 3 boyutlu baskı ve kablosuz algılama gibi uygulamalar İnşaat 4.0 ile gelen yenilikler arasındaydı.

İnşaat sektöründeki robotik çalışmalar, SAM ismi altında toplanmaktaydı. Bina inşasında temel sayılan tuğla örme işlemi, bu robotik sistemler aracılığıyla gerçekleştirilebilmektedir. İnsanlara nazaran daha hızlı çalıştığı ve daha verimli olduğu bilinmektedir. 3000 tuğla örebilen robot, ucuz olması sebebiyle de verimliliği sağlamada büyük bir paydaya sahip olmaktadır. Sistemdeki tek sorun ise yarı otomatik olarak çalışması olmaktadır. SAM isimli robotun tuğla örebilmesi için işçilerin robotun sistemine tuğla yerleştirmesi gerekmektedir. Şimdilik yarı otomatik sistemler halinde karşımıza çıkan robotik yapıların, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde tam otomatik hâle getirilmesi hedeflenmektedir.

3 boyutlu yazıcılar, günümüzde oldukça popüler. 1980’li yıllarda ortaya çıkan bu teknolojinin kullanımının yaygınlaşması ve maliyetlerin daha makul seviyelere inmesi ise son birkaç yıl içerisinde mümkün olmuştur. 3 boyutlu baskı yönteminin inşaat sektörünün ihtiyaçlarına uygun hâle getirilmesi ile karmaşık ve özel sipariş ürünler daha kolay bir şekilde üretilmiştir. 3 boyutlu baskı aletleri, işçilik masraflarının da azalmasını sağlamış ve üretimin hızlanmasına yardımcı olmuştur.

3D yazıcılar yardımı ile hazırlanan yapılarda, yenilenebilir enerji faaliyetleri de dikkat çekmektedir. Her binanın kendi elektriğini üretebilmesi için çalışmalar devam etmektedir. Ayrıca, doğal afetlere karşı alınan önlemler de sektördeki yeniliklerden bir tanesi olarak karşınıza çıkmaktadır. Depremi önceden haber veren alarm sistemleri, geleceğin yapılarında bulunacak olan bir diğer teknolojidir. Binanın bakım ve yenileme ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar ise BIM (Bina Bilgileri Modelleme) adı altında toplanmaktadır. Binanın performans verileri toplayan ve kaydedip sanal bir gerçeklik üzerinden izleyebileceğiniz bir sistem olarak düşünülebilir.

Dijital ve teknolojik dünyaya uyumlu hale getirilen sektör, geleceğin ihtiyaçlarını karşılamakta ve performans iyileştirmeleri konusunda büyük atılımlar yapma fırsatı sağlamaktadır. Gelişmiş kontrol yazılımları (şantiye yönetim yazılımları, inşaat yönetim yazılımı gibi) ile desteklenen sektör, riskleri de en aza indirgeyerek büyümeye devam edecektir.

 

Diğer Başlıklar

Şantiye Günlük Rapor Örneği

Şantiye günlük raporları, inşaat projelerinin ilerlemesinin kaydedildiği ve çalışmaların günlük programa uygun bir şekilde ilerleyip ilerlemediğini görmek için hazırlanan raporlardır.

Şirketinizde Dijital Dönüşüm Başarı Hikayesi Gerçekleştirin!

İş Süreçlerinizi, Raporlama ve Denetleme Kültürünüzü
Güncel Teknolojiler ve Sektörünüzün en iyi uygulamaları ile birleştirerek kendi başarı hikayenizi yazabilirsiniz.

Çözüm İsteyin

Kayıpları Geri Kazanın   ||   Rakiplerinizin Önüne Geçin   ||   Karlılığınızı Arttırın

Başarı Hikayelerimiz