İnşaatta ERP Uygulamaları

Bir işletmenin yönetici iseniz veya satış ve muhasebe gibi birimlerine aşina iseniz ERP uygulamaları hakkında az çok bilgiye sahipsiniz demektir.

Bir işletmenin yönetici iseniz veya satış ve muhasebe gibi birimlerine aşina iseniz ERP uygulamaları hakkında az çok bilgiye sahipsiniz demektir. Birçok şirket faaliyetinin entegre edilmiş bir yazılım içerisinde barındırılması ile ERP yazılımları ortaya çıkmıştır ve iş zekâsından karar verme süreçlerine kadar birçok aşamanın kontrolünü kolaylaştırmıştır. İnşaat sektörü ise karar verme süreçlerinin oldukça yoğun olduğu, istatistiksel verilerin maksimum öneme sahip olduğu ve iş zekâsının etkin bir şekilde kullanılmasının gerektiği bir alandır. Bu yüzden, ERP uygulamaları inşaat sektöründe kritik bir değer taşır.

İnşaatta ERP Uygulamalarının Faydaları

İnşaat sektöründe ERP’in önemi kavrandı ise temel faydalarının da bilinmesi gerekecektir. Bu temel faydalar:

Verilerin Birleştirilmesi veya Özümlenmesi: Bir işletmenin faaliyetlerinin sürdürülmesinde iş akışlarının sürekliliği için birçok güçlü faktörün etkisi bulunur. Bu süreçlerin veya iş akışlarının depolama sistemleriyle birleştirildiği ve standartlaştırıldığı bir platform, verilerin kolayca yönetilmesine yardımcı olacaktır. Dolayısıyla genel verimlilik de buna bağlı olarak artacaktır. Dinamik verilerin daha kolay işlenmesi sağlanarak, ERP sistemlerinin güncelliği sağlayan yönlerinden yararlanılabilecektir. İnşaat alanında da yöneticilere (mühendislere) gerçek zamanlı ve kesin hesaplanmış bilgiler sağlamaktadır. Hata payını en aza indirgeyerek insan kaynaklı problemlerin önüne geçecektir. Finansal ve operasyonel işlemlerin daha hızlı yapılması sağlanacaktır.

Analiz ve Planlama: Mimarlık firmalarının veya inşaat mühendislerinin gözüyle bakmak gerekirse yanlış bir planlama, proje standartların altında kalmaya veya daha mesleki bir ifadeyle sözleşmelerin gerçekleştirilmesine engel olabilir. Doğru bir planlama için her şeyin kontrollü bir şekilde takip edilmesi önemlidir. ERP sistemleri, tek bir ekrandan tüm veriyi kontrol etmeyi ve analiz etmeyi kolaylaştırır. Özelleştirilmiş raporlama sistemleri ile planlamadaki aksaklıklar tespit edilebilir ve bu aksaklıkların önüne geçilebilir. Hammadde ile ilgili problemler veya işgücünün etkin kullanımı gibi birçok kriter ERP sistemleri ile kontrol altında tutulabilir.

Verilerin Kolaylaştırılması: Bir inşaat firmasının çok sayıda ihaleye cevap vermesi gerektiği ve birçok talebin olduğu mantıklı bir varsayım olacaktır. Yoğun bir iş trafiği söz konusu olduğunda veriler birbiri ile karışabilir. Verilerin birbiri ile karışmaması ve çok sayıda ihaleye cevap verebileceğiniz, sözleşme yönetimi, proje yönetimi ve birçok faaliyet için kullanabileceğiniz bir ERP yazılımı işinizi görecektir. Tek tek Excel sayfaları ile uğraşmak zorunda kalmadan veya raporlama için sunum programları ile zaman harcamadan işlem yapabilirsiniz. Birçok işlemi tek bir ekran veya sistem üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

Artan Verimlilik: Verimliliği arttırmanın en iyi yollarından biri de koordine olmuş sistemlerdir. Farklı kaynaklardan veya çalışanlardan gelen bilgilerin ilişkilendirilmesinde ERP sistemleri işinizi kolaylaştıracaktır. Satın alma siparişlerine karar verirken veya bölümler arası bilgi akışının sağlandığı durumlarda, güncel ve tek bir bilginin olduğu yazılımlar işinizi kolaylaştıracaktır.

Maliyet Tahmini ve Kontrolü: İnşaat sektöründe üzerinde titizlikle durulan konulardan biri de muhakkak maliyet yönetimi olacaktır. Maliyetlerin tahmini hesaplaması veya kontrolü için eskiden Excel gibi programlardan veya farklı hesaplama araçlarından yararlanılmaktaydı. Günümüzde ise gelişmiş ERP sistemleri maliyet hesaplamalarında ve tahmini rakamlarda size yardımcı olmaktadır. Farklı müşteriler için farklı ve en iyi teklifi sunmanıza yardımcı olmaktadır. Ayrıca, olağandışı harcamaların önüne geçmek için de ERP sistemleri birer kurtarıcı rolündedir.

Pazarlama Stratejilerinin Geliştirilmesi: İnşaat firmalarının iş yükü pazarlama tarafı için bir eksi olarak değerlendirilmekteydi. Ancak, geliştirilen ERP sistemleri bunu artıya dönüştürmeyi sağlamıştır. Kaliteli bir iş sunmak ERP yazılımları ile daha mümkün olduğu için sektördeki itibar artmaktadır ve pazarlama faaliyetleri için bu bir artı olarak değerlendirilmektedir. Diğer iş süreçlerinden arta kalan zaman pazarlama faaliyetleri için harcanabilir ve uzun vadeli stratejiler uygulanabilir.

Artan pazar taleplerine en iyi şekilde cevap verebilmek ve büyüme olanaklarını değerlendirebilmek için DIGITA SmartRise gibi ERP uygulamalarının sağladığı avantajları keşfedebilirsiniz. Rekabetçi iş dünyasında kendinize yer edinmek ve en akılcı çözümleri keşfetmek için yazılımı hızlıca keşfedebilirsiniz.

 

Diğer Başlıklar

Şantiye Günlük Rapor Örneği

Şantiye günlük raporları, inşaat projelerinin ilerlemesinin kaydedildiği ve çalışmaların günlük programa uygun bir şekilde ilerleyip ilerlemediğini görmek için hazırlanan raporlardır.

Şirketinizde Dijital Dönüşüm Başarı Hikayesi Gerçekleştirin!

İş Süreçlerinizi, Raporlama ve Denetleme Kültürünüzü
Güncel Teknolojiler ve Sektörünüzün en iyi uygulamaları ile birleştirerek kendi başarı hikayenizi yazabilirsiniz.

Çözüm İsteyin

Kayıpları Geri Kazanın   ||   Rakiplerinizin Önüne Geçin   ||   Karlılığınızı Arttırın

Başarı Hikayelerimiz