ERP, Enterprise Resource Planning olarak açılımı yapılan bu uygulama nedir?
ERP, Enterprise Resource Planning olarak açılımı yapılan bu uygulama nedir? Ne gibi fayda sağlar? ERP, Türkçe karşılığı ile Kurumsal Kaynak Planlaması olarak bilinen geliştirilmiş bir yazılım sistemidir. “Bir şirketi yönetmek için gereken tüm temel süreçleri düşünün: finans, İK, üretim, tedarik zinciri – satın alma ve diğer birimlerin en temel düzeyde entegre edilmiş halidir.” 1 Daha açık bir ifadeyle ERP, bir kuruluşa ait iş süreçlerinin yönetimini kolaylaştırmak amacıyla, ilgili birimlerin verilerinin entegre edildiği modüler bir yazılım sistemidir. ERP yazılımlarının diğer yazılımlardan ayrıldığı nokta, diğer ortak bilgilere ve sistemlere erişilebildiği merkezi bir veritabanına sahip olmasıdır. ERP yazılımlarına sahip olan şirketler kendi içlerinde daha koordine hareket ederler.
Teknolojinin kendini yenilediği gibi ERP de kendisini yenilemektedir. Yapay Zekâ ile destekler ve otomatikleştirilmiş bir makine öğrenimi gerçekleştir. Gerçek zamanlı kararlar vermek ve tahmini analitik sonuçlar elde etmeye yardımcı olur.
ERP, müşteri siparişlerinin alınmasında ve zamanlanmasında yardımcı olur. Envanter kayıtlarının tutulmasını sağlar ve temel iş süreçlerini otomatikleştirmede fayda sağlar. Performans yönetimi için oldukça gerekli bir araçtır. İşinizin dijitalleştirilmesini sağlar.
ERP (Kurumsal Kaynak Planlaması) Uygulamalarının Faydaları
ERP, temelde işletmelerin iş süreçlerini kolaylaştırmak için geliştirildiği için kendi başına dahi fayda sağlamaktadır. Bu faydayı daha da özelleştirmek ve detaylandırmak gerekirse, birkaç madde yeterli olacaktır:
-
Maliyetleri Azaltır: Otomatik sistemler, idari ve operasyonel faaliyetleri kolaylaştırdığı için maliyetlerinizde de azalma olacaktır. Kullanıcılar, işlemleri proaktif bir şekilde yönetebilir ve gecikmeleri önleyebilir. Olası bir gecikme, ekstra maliyet demektir.
-
İş Süreçlerinin ve Operasyonların Otomatikleştirilmesi: Verilerin tüm işlevler genelinde tam görünürlük sağlandığı merkezi bir konumda bulunması ve kullanılması sağlanır. İş süreçlerinin otomatikleştirilmesi sağlanır. Yöneticilerinin ve yetkili kişilerin karar verme süreçleri hızlandırılır. Üretim, gerçek zamanlı olarak izlenebilir. Envanter seviyelerinin doğru bir şekilde belirlenmesi ve korunması sağlanır.
-
Finansal Karmaşıklığı Ortadan Kaldırır: Güçlü bir ERP sistemi, tedarik zinciri ve satın alma gibi diğer tüm faaliyetlerinin gerçek zamanlı görünürlüğünü sağlar. Finans birimindeki karar vericiler, daha geniş bir perspektif ve veri ağı sayesinde planlama döngülerini azaltabilir. Üretim planlarının ötesine ilerlemeyi sağlar.
-
Piyasaya Daha Hızlı Yanıt Verme: Değişen pazar şartlarına hızlı yanıt verebilmek, her daim güncel olabilmeyi gerektirir. Gerçek zamanlı veri analizleri ve doğru bir raporlama ile piyasadaki gelişmelerin uzağında kalmazsınız. Veri analiz modülleri, raporlama metriklerinin tek bir alanda toplanması ve herkesin erişebildiği sistemler bunu kolaylaştırır.
-
Takip Edebilirlik: Sektörünüze ait kritik noktaların takibini yapabilirsiniz. Örneğin stok takibi ile olası tehlikeleri ve riskleri ön görebilir ve en detaylı haliyle izleyebilirsiniz. Yeniden değerlendirmeler yapabilir ve değişikliklerin kontrolünü elinizde tutabilirsiniz.
-
Esneklik: Geleceğe ve geleceğin getireceği yeniliklere yönelik bir şekilde geliştirilen ERP, mobil uygulamaların ve bulut sistemlerin bulunduğu bir yazılım sistemidir.
-
Müşteri Memnuniyetini ve Müşteri İlişkilerini Geliştirin: Müşteri ilişkilerinin geliştirilmesinde ERP, doğru ürünü doğru zamanda üretmenize yardımcı olur. Müşteri ihtiyaçlarının doğru ve eksiksiz bir şekilde karşılanması, zamanında teslimat ve servis sonrası hizmetler gibi birçok kriter müşteri memnuniyeti ve müşteri ilişkilerini geliştirmede size fayda sağlar.
-
Rekabet Edebilirlik: İyi bir şekilde inşa edilmiş bir yazılım sistemi, bireysel ihtiyaçlarınıza uyum sağlar. Endüstriyel ihtiyaçlara çözüm bulur ve sizi rekabet edebilir konuma getirir. Uyumluluk, çeviklik ve kesintisiz işlemler sorunsuz bir şekilde ilerlemenize yardımcı olur.
-
Daha İyi Veriler: ERP sistemleri, gerçek zamanlı ve entegre bir sistem olması sebebiyle veriye ulaşmayı kolaylaştırır ve iyi bir raporlama imkânı sağlar.
-
https://www.sap.com/products/what-is-erp.html