SAP Nedir? Ne İş Yapar?

SAP’ın geçmişinden kısaca bahsetmek gerekirse, Almanya’da bulunan bir yazılım şirketi tarafından kurulduğu ve iş uygulamaları alanında birçok yazılım geliştirdiği bilinmektedir.

SAP’ın geçmişinden kısaca bahsetmek gerekirse, Almanya’da bulunan bir yazılım şirketi tarafından kurulduğu ve iş uygulamaları alanında birçok yazılım geliştirdiği bilinmektedir. Sektörde lider konumda yer alan SAP, Türkiye’de de yaygın bir kullanıma sahiptir. System Applications Products olarak da bilinen SAP, temelde veri işleme amacı için kullanılmaktadır. Basit bir amaç gibi gözükse de aslında sanılanın aksine oldukça gelişmiş bir sistemdir. SAP sistemi, iş yönetiminin tüm yönlerini kapsayan birbiriyle entegre modüllerden oluşmaktadır.

ERP yazılımları da olarak bilinen SAP, kurumsal kaynak planlama için kullanılmaktadır. Müşterilerin, birbirleriyle entegre modüllerden oluşan bir yazılımda muhasebe, satış, üretim, finans ve insan kaynakları gibi birçok iş sürecini yönetmesine yardımcı olmaktadır. Yazılım içerisinde yer alan entegrasyon, bilgilerin bir SAP bileşeninden bir diğerine gereksiz veri aktarımını/girişini engellemektedir. Böylece, finansal işlemlerin, süreç ve yasal kontrollerin uygulanması da kolaylaşmaktadır. SAP, insan gücü, üretim ve makinelere ilişkin birçok kaynağın etkin bir şekilde kullanımını da sağlamaktadır. Temelde, şirketlerin veya şirket yöneticilerin kararlarını kolay bir şekilde almalarına yardımcı olmaktadır. SAP, geliştirdiği modüller ile teknik eleman ihtiyacını da azaltmaya yardımcı olmaktadır.

SAP yazılımlarının içerisinde kuruluşlara fayda sağlayacak birçok bileşen yer almaktadır. Bu bileşenlerin birbirleriyle ilişkileri kavranarak SAP’ın nasıl çalıştığı çözümlenmelidir. Böylece ERP sistemlerinin verimli bir şekilde kullanımı mümkün olacaktır. ERP, SAP’ın yazılım bileşenlerinden bir tanesidir. Ancak ERP, SAP’ın tek bileşeni değildir. İş zekası (BI), Tedarik Zinciri Yönetimi (SCM) ve Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM) diğer bileşenleri arasında yer almaktadır. SAP bunlar dışında farklı bileşenlerden de oluşmaktadır. SAP, bulut sistemler üzerinden de çalışmayı mümkün kılmaktadır. Şirketin gelecek planlarında bulut ve karma dağıtım modelleri yer almaktadır.

SAP ERP sistemi, genellikle üç katmanlı istemci / sunucu mimarisinde yapılandırılmıştır. Üç katmanlı mimarinin tercih edilme sebebi ise, yüksek ölçeklendirebilirlik ve esneklik sağlamasıdır. SAP, bunun yanı sıra iki ve tek katlı mimarilere de yerleştirilebilmektedir.

SAP’ın Sunum Katmanı: Sunum katmanında SAP Grafik Arayüzü (SAP GUI) sağlanır. İş kullanıcılarının PC’lerinde bulunan bileşendir. Herhangi bir bilgisayara kurulabilir ve SAP ERP sistemi arasındaki iletişim için arayüz görevi görür.

SAP’ın Uygulama Katmanı: SAP sisteminin can damarı olarak görebileceğiniz uygulama katmanı, müşterilerle ilgili işlemleri yürütmek, işlerin yazdırılmasını sağlamak, raporlama işlemleri ve veri tabanına erişim için kullanılan katmandır.  

Sap’ın Veritabanı Katmanı: Verilerin saklanması için kullanılan katmandır. İş kaynaklı veriler ve SAP uygulama programları bu katmanda yer alır.

İş Hayatında SAP’ın Sağladığı Faydalar

SAP, iş hayatında size birçok fayda sağlayıcı özelliğe sahiptir. İş hayatında size ve kuruluşunuza fayda sağlamayı amaç edinmiş bu yazılımın avantajları şunlardır:

  • SAP sistemi ile farklı yazılım programlarında gereksiz veri girişleri ile uğraşmazsınız. Bir şirketin birbirinden bağımsız programlarına ait verileri tek bir çatı altında toplamak/toplamaya çalışmak zamanınızdan ve paranızdan kaybetmenize sebep olacaktır. SAP ile bu mücadele büyük ölçüde azalacaktır. Verileri girmek, raporları oluşturmak ve güvenli bir platformda işlem yapmak için sadece SAP’a ait yazılımlardan faydalanabilirsiniz.

  • Çeşitli modülleri, firmalara göre uyarlanmaları sebebiyle SAP yazılımları maliyetli gibi gözükse de uzun vadede işletmelerin maliyet tasarrufu yapmalarına yardımcı olmaktadır. Tüm verileri izlemek ve rapor oluşturmak için yeterli olmaktadır. Böylece, birden fazla programa veya yazılıma bütçe ayırmak zorunda kalmazsınız. Verimlilik ve süreç standardizasyonu ile ek maliyet tasarrufları yapabilirsiniz.

  • Şirketinize ait tüm verilerin tek bir alanda toplanması sebebiyle tutarlı işlemler gerçekleştirebilirsiniz. Geniş kapsamlı incelemelerde ve karar aşamalarında SAP uygulamaları iyi bir alternatif olmaktadır.

Diğer Başlıklar

SAP Nedir? SAP Modülleri Hangileridir?

SAP yazılımları, içerdiği modüller ve sistemler sayesinde, şirketinizi kontrol edilebilir bir hale getirir. İşletmeniz daha kolay yönetilebilir.

SLA Süresi Nedir? Neyi İfade Eder?

Müdahale ve sorun çözme sürelerinin tanımlanması servis sağlayıcılar tarafından sunulan SLA'lerin oluşturulmasında kilit bir görev özelliği taşır.

SLA (Service Level Agreement) Nedir?

SLA Ne Demek? Service Level Agreement Nedir? Kalite standartlarınızı oluşturmanız ve hizmet seviyenizi belirlemeniz için gerekli bir hizmet anlaşmasıdır

Şirketinizde Dijital Dönüşüm Başarı Hikayesi Gerçekleştirin!

İş Süreçlerinizi, Raporlama ve Denetleme Kültürünüzü
Güncel Teknolojiler ve Sektörünüzün en iyi uygulamaları ile birleştirerek kendi başarı hikayenizi yazabilirsiniz.

Çözüm İsteyin

Kayıpları Geri Kazanın   ||   Rakiplerinizin Önüne Geçin   ||   Karlılığınızı Arttırın

Başarı Hikayelerimiz