10 Adımda Kazanılmış Değer Analizinin Yararları

Genellikle şirketlere değerli bilgiler kazandırır. Kazanılmış değer analizi yöntemi, projenizin kontrol şemasına; iş programı ve maliyet kontrolü açısından farklı yararlar sağlayabilir.

Kazanılmış değer analizi, organizasyonların proje performansını ve ilerlemesini ölçmede kullanılan en yararlı yöntemlerden biridir. Genellikle şirketlere değerli bilgiler kazandırır. Kazanılmış değer analizi yöntemi, projenizin kontrol şemasına; iş programı ve maliyet kontrolü açısından farklı yararlar sağlayabilir.

Şimdi, kazanılmış değer analizinin 10 adımda ne kadar faydalı olduğunu belirleyelim. Projenize kazanılmış değer analizi uygulamak ile geleneksel proje yöntemlerini uygulamak arasında ki farkların etkilerini yazımızda açıklamaya çalışacağız.

Kazanılmış Değer Analizinin 10 Yararı

Work Breakdown Structure (WBS) kullanarak, entegre çalışma, zamanlama ve maliyet

Yetkilendirilmiş bir çalışma şekli ve bu çalışma şekli ile ilgili kaynaklar, ürün odaklı WBS kullanılarak entegre edilebilir. Bu şirketlerin her bir departmanına verdikleri desteği organize etmelerine ve koordinasyonlarına yardımcı olur. İş akışı, iş programı ve maliyetin düzgün bir şekilde bütünleşmesini sağlar.

Merkezi yönetim kontrol sistemi

Veri ve bilgi akışını bir dizi sistemde yönetmek, raporlamak verimsiz ve etkisizdir. Kazanılmış değer analizi yöntemi ile daha hızlı raporlama döngüleri ve analiz için daha az zamana neden olan güvenilir ve merkezi bir veri kaynağı bulunmalıdır.

İstisna prensibi ile yönetim

İstisna ile yönetmek, yönetimin en kritik konulara odaklanmasını sağlar. Aşırı bilgi yüklenmesini önlediği gibi bir şeylerin gözden kaçırılma riskini azaltır.

Karşılaştırmalı analiz için kullanılabilecek tamamlanmış projelerin geçmişe dönük verilerini kullanmak

En iyi karar, geçmişe dönük proje verilerinin analiz edilmesiyle yapılır. Bu, özellikle uzun yıllar boyunca tutarlı raporlamayı sürdüren şirketler ve birçok proje için geçerlidir. Geçmiş projelerde ki hem başarılı hem de başarısız karar ve uygulamalar analiz edilerek, gelecekteki projeler için bir ayna görevi görür.

Erken uyarı göstergesi

Planlanan çalışma veya projenin herhangi bir bölümünde, ’luk bir tamamlanma oranı var ise önemli maliyet ve program varyansları tespit edilebilir. Bu durum;  proje performansında ki erken bir zamanda, proje performansının ve üretkenlik konularının tanımlanabileceği anlamına gelir.

Maliyet performans endeksi(CPI)

Maliyet performans endeksi’nde (CPI) kazanılan değer, gerçek maliyetlere bölünür. 1’in üzerindeki bir değer, projenin bütçeye karşı iyi bir performans gösterdiğini gösterir. Kümülatif CPI, tamamlanma tahmininde (EAC) makul bir alt sınırın belirlenmesinde de faydalıdır.

Zamanlama performans endeksi (SPI)

Zamanlama performans endeksi’nde (SPI), kazanılan değer planlanan değere bölünür. Özellikle kritik yol (critical path) bilgisi ile kullanıldığında projede ki zamanlama problemlerini tanımlamak açısından kullanışlıdır. Zamanlama problemleri genellikle ek harcamalarla çözüldüğünden, kötü bir SPI değeri daha sonra ki maliyet problemlerine işaret eder.

Dizin tabanlı tahminler

SPI ve CPI, EAC göstergesine bir üst sınırı tahmin etmek açısıyla entegre edilebilir. CPI göstergesine birleştirildiğinde bir dizi EAC aralığı belirlenir. Projede ki EAC göstergesi bu aralığın dışında olduğunda, yüklenicilerin tahmin sistemi ile ilgili bir sorun olabilir.

Bir kıyaslama olarak periyodik maliyet performansı endeksi

Haftalık ve aylık CPI göstergeleri, WBS’nin ayrıntılı seviyelerindeki maliyet performansı eğilimleri için faydalıdır. Etkili kontrol için tavsiye edilir.

Tamamlanmış performans endeksi

Tamamlanmış performans endeksi (TPCI), EAC göstergelerini ya da diğer finansal hedefleri değerlendirmek için kullanışlıdır. TCPI, kalan paranın bölünmesi ile birlikte kalan işi gösterir. Finansal hedefe ulaşmak için ulaşılması gereken performans seviyesini gösterir.

 

Diğer Başlıklar

Tahsilat Takibi Nedir?

Herkes, faturalarını zamanında öderse, bu çok hoş olacaktır fakat unutmayın ki burası gerçek dünya. Tahsilat takibi, gerçekleştirmeniz bu noktada önemlidir.

Şirketinizde Dijital Dönüşüm Başarı Hikayesi Gerçekleştirin!

İş Süreçlerinizi, Raporlama ve Denetleme Kültürünüzü
Güncel Teknolojiler ve Sektörünüzün en iyi uygulamaları ile birleştirerek kendi başarı hikayenizi yazabilirsiniz.

Çözüm İsteyin

Kayıpları Geri Kazanın   ||   Rakiplerinizin Önüne Geçin   ||   Karlılığınızı Arttırın

Başarı Hikayelerimiz