4 Adımda Ticari Projelerin Tasarım Hazırlığı Nasıl Olmalıdır?

Gün geçtikçe farklı inşaat modelleri, teknikleri ve tasarım süreçleri farklı bakış açıları ile gelişiyor. Özellikle ticari projeler, günümüz gereksinimleri göz önüne alındığında, etkileyici olması yanında işlevsel bir tasarım birlikteliğini zorunlu kılıyo

Gün geçtikçe farklı inşaat modelleri, teknikleri ve tasarım süreçleri farklı bakış açıları ile gelişiyor. Özellikle ticari projeler, günümüz gereksinimleri göz önüne alındığında, etkileyici olması yanında işlevsel bir tasarım birlikteliğini zorunlu kılıyor. İşte bu projelerde ki tasarım süreçlerinin 4 adımda ki yolculuğunun neleri kapsadığına göz atalım.

 

İlk Toplantı, Öneriler ve İş Planı

Potansiyel müşterileriniz ile ilk toplantınızda uyum sağladığınızdan emin olmalısınız. Size başvurmadan önce ya referansla, ya da web sitenizde ki daha önce yaptığınız işlerin referansıyla geleceklerdir. İstenilen projeyi oluşturmadan önce etkileşim oldukça önemlidir. Kişiliklerin kaynaştığı ve uygulanacak metodolojinizin müşteri hedeflerine uygun olduğunu varsayalım. Mevcut bir bina var ise yapıyı yakından görmek iyi olacaktır. Bina iyi durumda ise Şematik Tasarım aşamasında farklı modelleme senaryolarına bakmak iyi olacaktır.

 

Her iki taraf içinde uygun bir sözleşme zemini oluşturulmalıdır. Sorumluluklar, tasarımlar ve zaman gibi ibareler kesinlikle anlaşma metninde yer almalıdır. Ayrıca projenin farklı aşamalarında ne kadar zaman geçirileceğini açıklayan genel bir iş planı anlaşmaya eşlik etmelidir.

 

Bilgi Toplama ve Dökümantasyon

 

Projeye başlamadan önce yapılacak yer ile ilgili il ve ilçe nezdinde bilgi almalı ve gereken belgeleri toplamalısınız. Bunlar; imar haritaları, yapı izinleri, ruhsatlar, tapu ve parsel verileri, vergiler, yenilen cezalar vb. belgeler olabilmektedir. Varolan bir bina ise daha önceki yasal belgeleri, projeleri, kat planları, izinleri vb. belgeler olabilir. Bu belgeleri kayıt altına almanız sizin yararınıza olacaktır.

 

Görselleştirme

 

Bu aşama, edinilen bilgi parçalarının yerlerine oturtulduğu ve bütünleştiği yerdir. Tüm tasarımın fiziksel olarak nasıl bir görünüm kazanacağı fikri; binanın cepheleri, çıkış gereksinimleri, yükseklik sınırları vb. bu aşamada ortaya çıkmalıdır. Başarılı bir dizi taslak çizim, müşteriye, proje ekibine ve yönetime proje ile ilgili düşüncelerin iletilmesinde kritik bir adımdır. Henüz mimari bir çizim olmasa da oldukça önemli bir adımdır.

 

Taslak çizimlerden sonra senaryolaştıracağınız, 2 ve 3 boyutlu şekillerde görebileceğiniz şematik tasarım aşaması gelmektedir. Bu aşamada; yaşam tarzı bileşenlerini, doğal ışık ya da sosyal etkileşim için kullanılacak ortak alanları, pencere yüksekliklerini, ergonomiyi, girişler ve çıkışlar gibi ayrıntıları görselleştirilmeye ve dolayısıyla yeni fikirlerin ortaya çıktığı aşamadır. Şematik tasarım, farklı senaryolardan oluşan görselleri görmenizi sağlarken, tasarım içinde anlatım olarak etkili bir durum meydana getirebilmektedir. Bu durum, tasarımın konsepte dönüşmesi için bir yol olarak görülebilir.

 

 

Sunum

Öneriler, oluşturulan iş planı, proje için toplanan resmi ve resmi olmayan belgeler ve görselleştirme adımlarını bitirdikten sonra projenin ana hatlarını anlatabileceğiniz yazılı ve görsel belgeleri oluşturmuş oldunuz. Proje departmanı ile geçen hararetli fikir alışverişi çalışmalarından sonra ortaya çıkan fikirleri müşteriye anlatacağınız, projenin ön sunumu olacak nitelikte ki istekler ve geliştirilen düşünceler ekseninde anlatmaya başlayabilirsiniz.

 

Ticari projeleri tasarlamaya başlarken sadece tasarım olarak değil, proje bütçesi, maliyetler ve zaman konularında vaat edilen gibi teslim edilmesini sağlamanın da işin önemli bir bölümünü oluşturduğunu unutmayın.

 

Diğer Başlıklar

Tahsilat Takibi Nedir?

Herkes, faturalarını zamanında öderse, bu çok hoş olacaktır fakat unutmayın ki burası gerçek dünya. Tahsilat takibi, gerçekleştirmeniz bu noktada önemlidir.

Şirketinizde Dijital Dönüşüm Başarı Hikayesi Gerçekleştirin!

İş Süreçlerinizi, Raporlama ve Denetleme Kültürünüzü
Güncel Teknolojiler ve Sektörünüzün en iyi uygulamaları ile birleştirerek kendi başarı hikayenizi yazabilirsiniz.

Çözüm İsteyin

Kayıpları Geri Kazanın   ||   Rakiplerinizin Önüne Geçin   ||   Karlılığınızı Arttırın

Başarı Hikayelerimiz