İyi Bir Mühendis İyi Bir Yönetici Olur Mu?

Mühendisler uzmanlık alanlarının dışında yöneticilik yapma konusunda da iddialı olmaya devam ediyor.

Mühendisler uzmanlık alanlarının dışında yöneticilik yapma konusunda da iddialı olmaya devam ediyor. Hatta denebilir ki ülkemiz de dahil olmak üzere dünyanın yarısından çoğusu mühendis mezunlar tarafından yönetiliyor. Oysa bu ne kadar doğru ne kadar yanlış bu sürekli merak edilen bir soru...

Öncelikle mühendislerin yöneticilik açısından ne kadar yeterlilikte olduklarının saptanması gereklidir. İşe alım sürecinde günümüzde liyakat ilkesi ilk planda gelmektedir. Buna göre işe alınacak personelin işe yatkınlığı, işe ne kadar layık olduğu en önemli kural. Bu ilke aslında bizlere herkes kendi işini yapacak anlamını da çıkarmaktadır. Yani bankacı sosyolog, sosyolog da bankacı olmayacaktır bu kurala göre...

 

Herkes Kendi İşini Yapmalıdır

Toplumda her ne kadar mühendislerin çoğunluğuyla yönetimler gerçekleşse de bunların görüldüğü gibi başarı getirmedikleri görülmektedir. Çünkü mühendisler zihinsel yetenekleri açısından matematiksel düşünüp mekanik davranış sergiler. Yani bir mühendis makine gibi çalışır ve karşısındaki insanın da makine gibi olmasını bekler. Fakat bu yönetici adayının unuttuğu çok hem de çok büyük bir şey vardır ki karşısında "bir insan" bulunmaktadır. İşte bundan ötürü mühendislerin hayal ettikleri saat gibi adam beklentileri aslında bir başarı getirmez tam aksine başarısızlık, monotonluk ve de hayata küsmüş çalışan yığınları getirir. Mühendisler yöneticilik eğitimi alsalar da zihin yapısı itibariyle kendi uzmanlık alanlarında yoğunlaşması en makul yoldur.

 

İyi Bir Mühendis Olabilirsiniz Ama

Yine alanında uzmanlaşmış üstelik tanınmış, saygı gören bir mühendisin yönetici olup olamayacağına yönelik olarak dikkat çekilmesi gereken bir diğer nokta vardır. Yönetici olmak idareci anlamına geldiği için insan ilişkilerinin kuvvetli olması gerekir. Yani idareci kesimin karşısındaki insanların duygularını anlama kabiliyetinin gelişmesi, empati yeteneğinin ileri düzeyde olması çok önemlidir. Bu yönlerinin ağır basması aynı zamanda çalışanıyla olan iyi yanlarını da güçlendirecektir. Elbette bu durum işin verimli olmasına da yansıması bakımından çok çok önemlidir. Fakat günümüzde mühendisler genellikle mekanik hareket ettikleri için duyguyu hesaba katmamaktadır.

 

Yöneticilik İnsanı İdare Etmektir

Yöneticilik sadece bir işi idare etmekle bitmez. İşi yürüten insan olduğuna göre insanı idare etmek anlamı da çıkar. İşte bundan ötürüdür ki insanın her açıdan yönetilmesi ve kontrol altına alınması mühendislerin yapabilecekleri işlerin çok uzağında görünmektedir. Açıkçası sadece iyi bir mühendisin sorunu değildir bu. Yöneticilik kabiliyeti olmayan tüm diğer kişilerin de sorunudur aslında. Önemli olan liderlik vasfını taşımak ama aynı zamanda empati yeteneğinin gelişmiş olmasının verdiği güçle karşısındaki her yönüyle anlayabilmek çok önemli bir yaklaşımdır.

 

Başarılı Yönetici Mühendisler Hakkında

Elbette şirketini uzaya taşıyan, çığır açmaya devam eden dünyaca tanınmış yönetici mühendis kökenli idareciler var. Bu gayet normaldir. Zaten 0 iyi bir mühendis iyi bir yönetici olmaz denmemektedir. Çoğunlukla iyi bir mühendis iyi bir yönetici olmaz deniyor. Gerçekten de oranını aşmayacak düzeyde çok az mühendisler aynı zamanda başarılı birer yönetici olmayı başarmaktadırlar. Örnek vermek gerekirse Jeff Bezos ünlü bir e-ticaret şirketinin en tepedeki ismi yani yöneticisi. Kendisi bilgisayar mühendisi olmasına rağmen şirketin yöneticisi... Şu sıralarda da uzay yatırımlarına yönelik projeler geliştirdiği gündemde. Görüldüğü gibi çığır açacak düzeyde mühendisler de var ancak nadir örnekler olduğu için adeta iki elin parmaklarını geçmez.

 

Sonuç

Sonuç olarak; iyi mühendis olunabilir fakat iyi bir yönetici olmak başka bir şeydir. Bunun için mühendisin mühendisliğini idarecinin de idareciliğini yapması en doğrusu olacaktır.

 

Diğer Başlıklar

İnsanlar İçin Proje Yönetimi

Kaynaklar veya personelin yönetimi söz konusu olduğunda proje yöneticilerinin günlük olarak yapmaya çalıştıkları durum tetrise benzer ve neredeyse herkesin karşı karşıya olduğu bir proje yönetimi karmaşası mevcuttur. Arada ki en büyük fark bizler insanız.

Şirketinizde Dijital Dönüşüm Başarı Hikayesi Gerçekleştirin!

İş Süreçlerinizi, Raporlama ve Denetleme Kültürünüzü
Güncel Teknolojiler ve Sektörünüzün en iyi uygulamaları ile birleştirerek kendi başarı hikayenizi yazabilirsiniz.

Çözüm İsteyin

Kayıpları Geri Kazanın   ||   Rakiplerinizin Önüne Geçin   ||   Karlılığınızı Arttırın

Başarı Hikayelerimiz