Türkiye’de Proje Yönetim Sektörü Hangi Noktada?

Türkiye ekonomisinin gelişmesinde büyük ve aktif rol oynayan inşaat sektörü, sanayi sektörü için de büyük bir rol oynamaktadır.

Türkiye’de Proje Yönetim Sektörü Hangi Noktada?

 
Proje yönetim sektörü, özellikle “inşaat projelerinin yönetiminde karşılaşılan temel sorunlara değinen ve projelerin daha başarılı bir şekilde yönetilmesini sağlayan sektörlerdendir.” Türkiye ekonomisinin gelişmesinde büyük ve aktif rol oynayan inşaat sektörü, sanayi sektörü için de büyük bir rol oynamaktadır. Ayrıca, sağladığı istihdam oranları ile işsizlik sorununun da büyük bir oranda önüne geçmektedir.
Yönetim alanındaki gelişmelerin ülkemizdeki yankıları ilk olarak 1960’lı ve 1970’li yılları kapsamaktadır. İnşaat alanında gelişen bu anlayış, ABD gibi ülkelerde inşaat projelerinin yönetimiyle ilgili hizmetleri doğurmuştur. İnşaat sektörünü bu anlayışa iten temel sebep ise uygulama aşamasında karşılaşılan eksiklikler olmuştur. Bu eksikliklerin kaynağı olarak ise yönetim ile ilgili problemler göze çarpmıştır. O dönem mühendislerine verilen eğitimdeki yetersizliğin de, bu sonuçları doğurduğu söylenebilir.
 

İnşaat Proje Yönetimi

 
İnşaat sektöründeki proje yönetiminin tanımını yapmak gerekirse, “mal sahibinin hayalindeki resmi kendisine verildiği anda biten süreç olarak tanımlanmaktadır.” Proje yönetimi içerisinde pek çok tarafı barındırır. Mal sahibi, mühendis, mimar, yüklenici ve malzeme sağlayıcıları gibi… Projenin aşamalarından birkaçı ise temel olarak şu şekildedir; ön tasarım, tasarım, ihale, inşaat v.b. 
 
İnşaat proje yönetim sektörü ile ilgili gelişmeler dünya geneline göre yavaş ve geç olmuştur. İlk olarak ODTÜ’de bununla ilgili eğitimler verilmeye başlanmış ancak bu girişimin sonlanması için çok fazla beklemeye gerek kalmamış, kısa bir süre sonra durmuştur. 70’lı yılların ortasında ise ODTÜ’nün girişimleriyle tekrar gündeme gelen bu konu; geleneksel inşaat mühendislerinden ziyade yönetici vasıflarının da bulunduğu bir mühendis yetiştirme isteği doğurmuştur. Daha sonra inşaat yönetimi ile ilgili dersler konulmaya başlanmıştır. Açılan yüksek lisans programları ile daha iyi bir ilerleme kaydetmek amaçlanmıştır. 
 
Bugün Türkiye’de proje yönetim sektörünün hangi noktada olduğunu anlamak içinse 2000’li yıllara bakmak gerekir. Proje yönetiminin ortaya çıktığı zamanlarda sadece işi zamanında, bütçeye uygun ve kaliteli olarak bitirmek esasken daha sonraları hedeflenen konuların birbiri ile entegrasyonu önemli hale gelmiştir. Hedeflere ulaşmak için farklı konular mevzubahis olmuş ve dolayısıyla bu zorunluluk gelişime itmiştir. 2015’e kadar olan süreçte AVM ve otel gibi yapıların ilgi görmesi ile birlikte proje yönetim firmaları daha gerekli hale gelmiştir. Daha karmaşık ve entegre yapılar, profesyonel bir proje yönetim olgusunu beraberinde getirmiştir. Sektörde payı artan proje yönetim firmaları sayesinde 2000 yılının gerisinde kalan eksiklikler kapanmaya başlamıştır ve uzman sayısında da gözle görülür bir artış olmuştur.
 
Proje yönetim firmalarının temel amacı, işlerini profesyonel bir çizgide yürütmek isteyen ve proje öncesi – sonrası süreçlerin takibini gerçekleştirebilecek teknik ve idari kadrolar barındırmayan firmalara hizmet sağlamaktır. Kararların çabuk alınması, daha duyarlı hareket edilmesi, projelere yönelik dinamik çözümler ve daha donanımlı olmaları birçok avantajı da beraberinde getirdi. Hızla gelişen bu sektör, yatırımların odağı haline gelmeyi de başardı. Kaynakların optimal düzeyde kullanılması sağlanarak verimliliği sağlamak da proje yönetimini önemli kılan bir diğer faktördür. 
 
Proje yönetimi, doğru kararlar alabilmek ve inşaat sektörünün yönetim alanına hâkim olabilmek için bir gereklilik olarak da göze çarpmaktadır. Sektörün sorunlarına en kısa sürede çözüm bulabilmek ve bu sorunların tartışılabilir hale gelmesini ve kuralların belirlenebilmesini sağlamaktadır. Olaya genel bir çerçeve kazandırmak, etik kuralların yerleşmesini sağlamak ve kurumsallaşmaya varacak adımların atılmasını sağlamak için proje yönetim sektörü büyük önem arz etmektedir. Son 10 yıl içerisinde gelinen durumu özetlemek gerekirse, Türkiye’deki birçok firma proje yönetim sektörünün gücünden faydalanmak istemektedir.
 
 
1) https://leventsumer.wordpress.com/2012/07/06/turkiyede-proje-yonetim-firmalarinin-gelecegi/
2) imoistanbul.org/imoarsiv/ist-bulten/sayi76/insprojedogru.doc
3)Bilgi için faydalanılan kaynak: imoistanbul.org/imoarsiv/ist-bulten/sayi76/insprojedogru.doc

Diğer Başlıklar

Şantiye Günlük Rapor Örneği

Şantiye günlük raporları, inşaat projelerinin ilerlemesinin kaydedildiği ve çalışmaların günlük programa uygun bir şekilde ilerleyip ilerlemediğini görmek için hazırlanan raporlardır.

Şirketinizde Dijital Dönüşüm Başarı Hikayesi Gerçekleştirin!

İş Süreçlerinizi, Raporlama ve Denetleme Kültürünüzü
Güncel Teknolojiler ve Sektörünüzün en iyi uygulamaları ile birleştirerek kendi başarı hikayenizi yazabilirsiniz.

Çözüm İsteyin

Kayıpları Geri Kazanın   ||   Rakiplerinizin Önüne Geçin   ||   Karlılığınızı Arttırın

Başarı Hikayelerimiz