Teklif Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İşletmeniz tarafından yapılacak iyi bir teklif, müşterilerinizin gözünde sizi yüceltir ve beraberinde kârlı satışları da getirir.

Bir işletme veya şirket için teklif hazırlama ve teklif sürecinin işleyişi son derece önemlidir. Oldukça kritik bir görev niteliğindedir ve oldukça stratejik değişkenler olarak değerlendirilirler. Şirketlerin satışlarını arttırabilmesi ve kazançlı faaliyetlerde bulunabilmesi için de iyi bir teklif stratejisi belirlemek gerekir. Bugün, yeni kurulan şirketlerin yüzde 90’a yaklaşık bir kısmı 10 sene içerisinde kapanmaktadır. Bunun sebebi ise elbette, satışların yetersizliği olarak göze çarpmaktadır. Talebin sağlanması önemlidir fakat bu durum her zaman yeterli sonuçlar doğurmayabilir. Tekliflere verdiğiniz cevaplar da önemlidir. 

Müşterilere teklif hazırlarken dikkat edilmesi gerekenleri göz önünde bulundurarak, satışlarını iyileştirebilir ve kısa sürede beklediğiniz kazanç eğrisine yaklaşabilirsiniz. Bunun için kendi içerinizde kriterler belirleyebilir veya belli kıstaslarla devam edebilirsiniz.

Detaylı Görüşmeler Sağlayın ve Karşı Tarafı Anlayın

Sizden talep edilen ürünü doğru anladığınızdan emin olmalısınız. Her detayı dikkatlice inceleyin ve mutlaka kafanıza takılan ve pürüz oluşturduğunu hissettiğiniz hususları sorun. Müşterileri iyi bir şekilde dinleyip onların ihtiyaçlarını eksiksiz bir şekilde anlarsanız, teklif hazırlamak da sizin için o kadar kolay olacaktır. Müşterinize hemen bir teklif sunmayın. Önce ihtiyaçları ölçün ve tartın, sorularınızı sorun. Daha sonra teklifinizi verin.

Talebin Hangi Birimde İstendiğine Dikkat Edin

Üretim yapan bir işletme iseniz, sürekli olarak bir ürün tedariği söz konusu olacaktır. Bu ürün tedariği sürecinde, sizden ürünler talep edilirken belirli ölçüler bazında alışveriş sağlanacaktır. Örneğin; sizden 3000 kg’lık bir ürün isteniyorsa bu ürün için ton fiyatı vermemeniz gerekir. 

 

Müşteri İhtiyaçlarını Karşılayan Seçenekler Sunun

Müşterilerinize teklif verirken, farklı fiyat seçenekleri sunmak sizin de istediğiniz sonuçları almanızı sağlayacaktır. Alternatif çözüm önerileriyle, onlara seçme hakkı tanıyın. Aynı ihtiyacın farklı fiyat seçenekleriyle edinilebileceğini anlasınlar. En yüksek teklife veya orta fiyat tutarına sahip teklife yöneldiklerini de görebilirsiniz

Teklifinizin Müşterilere Hitap Etmesine Özen Gösterin

Eğer yaptığınız teklif, müşteri ihtiyaçlarını karşılamıyorsa, zaten baştan o satışın başarısızlığa uğradığı düşünülebilir. Müşterilerin neye ihtiyaç duyduklarını iyice saptamalı ve bunu yaptığınız teklifle de belirtmelisiniz. Teklifinizi okumaya itecek formlar hazırlayabilirsiniz.

Teslim Şartlarını Belirtin ve Detaylarda Netleşin

Teslim şartlarını belirledikten sonra, müşterinizle son bir görüşme gerçekleştirerek detayları belirlemelisiniz. Böylece yaptığınız teklif ve iş de kesinlik kazanacaktır.

Teklif Formundaki Detaylara Dikkat Edin

Müşterinizin sizi ciddiye alması ve daha düzenli bir iş süreci yönetmek adına teklif formundaki detayları göz önünde bulundurmalısınız. Kendi isminiz, göreviniz ve iletişim bilgileriniz formda yer almalıdır. Ayrıca; firma ismi, firma logosu, firma adresi, birim fiyat teklifi, KDV ve toplam teklif, teslim şartları, ödeme şekli ve temin süresi gibi ekstra detayların yer alması da müşterinizi teşvik edecektir.

Tekliflerinizi Yönetebilmeniz ve Hazırlayabilmeniz İçin Teknolojiden Faydalanın

Her seferinde yeni bir doküman hazırlayarak ve her seferinde farklı bir formla uğraşarak vakit kaybetmeyin. Tekliflerinizi hazırlayabileceğiniz veya önceden kaydettiğiniz şablonlar bulunan yazılımlar kullanabilirsiniz. Böylece daha kısa sürede form işlerini aradan çıkarabilirsiniz. Müşterinizle de daha hızlı bir iletişim sağlamış olursunuz.

 
 

Diğer Başlıklar

Tahsilat Takibi Nedir?

Herkes, faturalarını zamanında öderse, bu çok hoş olacaktır fakat unutmayın ki burası gerçek dünya. Tahsilat takibi, gerçekleştirmeniz bu noktada önemlidir.

Şirketinizde Dijital Dönüşüm Başarı Hikayesi Gerçekleştirin!

İş Süreçlerinizi, Raporlama ve Denetleme Kültürünüzü
Güncel Teknolojiler ve Sektörünüzün en iyi uygulamaları ile birleştirerek kendi başarı hikayenizi yazabilirsiniz.

Çözüm İsteyin

Kayıpları Geri Kazanın   ||   Rakiplerinizin Önüne Geçin   ||   Karlılığınızı Arttırın

Başarı Hikayelerimiz