Endüstriyel Yazılım Nedir?

Endüstriyel yazılım, üretime katkı sağlar, üretim faaliyetlerinin yürütme işlemini kontrol eder ve bu faaliyetlerinin gerçekleştirilmesine yardımcı olur.

Endüstri nedir? Endüstriyel Yazılım nedir?

İnsanların ve çeşitli hizmet alanlarının ihtiyaçlarına odaklanarak, hammaddelerin veya yarı işlenmiş maddelerin kullanıma hazır hâle getirilmesine endüstri denir. Bütün bu işlerin bütünü endüstri olarak tanımlanırken, sanayi için hammaddeden mamul madde meydana getirmek için gerçekleştirilen faaliyetler ve bu faaliyetlerde kullanılan araçlar açıklaması yapılabilir. 

Üretim sektörünün kalbinin attığı yer olan sanayiler, bir ülkenin gelişmesinde de oldukça etkili bir rol oynarlar. Sermaye, enerji, hammadde, ulaşım ve pazarlama, iş gücü ve teknik eleman gibi fonksiyonlarla kurulan sanayi tesisleri ekonomiyi yönlendiren bir etken olmuştur. Gelişmiş ülkeler, zenginliklerinin büyük bir kısmını sanayileşmeye borçludur. Sanayileşmenin gelişmesi, üretimi hızlandırmış ve yerini seri üretime bırakmıştır. Otomasyon sistemleri ve makineleşme ürünlerin kısa sürede üretilmesini ve piyasaya sürülmesini sağlamıştır. Bu malların pazarlama sürecinin tamamlanmasıyla birlikte, zenginleşme de beraberinde gelmiştir. 

Sanayinin gelişimi ve etkin kullanımı, bu sefer kafaların nasıl daha verimlilik ve kârlılık elde edebilirim sorusuyla kurcalanmasına sebep olmuştur. Bilgisayarlı teknolojilerin ve çeşitli yazılımların sağladığı faydalardan yararlanma süreci de böylece başlamış oldu. Bugün endüstriyel sektörde faaliyet gösteren bir firmaya veya işletmeye sahipseniz, sizin de verimliliğinizi yükseltmek ve kârlılığınızı optimize etmek için bu teknolojilerden etkin bir şekilde faydalanmanız gerekir. Peki, bunu nasıl yapabilirim? diye soruyor olabilirsiniz. Şöyle ki; endüstriyel yazılımlar bu sürece adapte olmanızdaki en büyük yardımcılardır. Teknolojinin ve sanayileşmenin getirmiş olduğu Endüstri 4.0 çağına siz de bir yazılımla kolayca merhaba diyebilirsiniz.

Endüstriyel Yazılımlar ve Endüstri 4.0

Endüstriyel yazılım, birçok işletme yazılımının veya birçok işleme programına ait koleksiyonların bir araya getirilmesiyle oluşturulmuş yazılımlardır. Üretime katkı sağlayan, işletmeniz içerisinde yürütme işlemini kontrol eden ve üretimle ilgili tasarlamalar, inşa etme işlemleri ve servis sunmak gibi faaliyetlerin gerçekleştirilmesinde yardımcı olurlar. Bilgisayar teknolojisinin sanayi segmentine dâhil olmasıyla birlikte ortaya çıkan Endüstri 4.0, üretim sürecini, kalitesini ve verimini arttırmaya yönelik ihtiyaçları doğurmuş oldu. Bilgisayarların tek başına etkili olmadıkları ve yazılımlarla desteklendiği de bilinen bir gerçek hâlini aldı.

Endüstriyel Yazılımın Ne Gibi Faydaları Var?

  • Geliştirilmiş PLC arayüzleri aracılığıyla ve DCS sistemleri ile fabrikanızda bulunan tüm makinaların verilerini izleyebilir ve kendi veri havuzunuzu oluşturabilirsiniz. Oluşturulan veri havuzu yardımı ile işletmenizin işleyişi ve sorunlarına getirilen çözümler daha pratik bir hâl alır.
  • Detaylar ile vakit kaybetmek zorunda kalmazsınız. Makinaların kapasiteleri bazında yaptığı üretim miktarlarının karşılaştırmalarını yapabilirsiniz. Herhangi bir kaçak söz konusuysa bunların tespitini gerçekleştirebilir ve personel hatalarını saptayabilirsiniz. Önlemlerinizi alabilir ve olası zararların önüne geçersiniz.
  • Online sistemler, fabrikanızın takibini İnternete erişebildiğiniz her yerden yapabilmenizi sağlar. Sorunu bulunduğunuz yerden hızlıca çözebilir ve olası zararların önüne geçebilirsiniz.
  • Endüstriyel yazılımlar, makinalarınızın sisteminde yer alan PLC ve DCS sistemleri gibi otomasyon sistemleri ile entegre çalışır. Böylece, kolay bir şekilde veri havuzu oluşturabilir ve istediğiniz bilgileri çekebilirsiniz. 
  • Anlık raporlar alabilir ve tek ekrandan özet raporlar görebilirsiniz.
  • Oldukça yönetilebilir yazılım sistemleri, raporları karşılaştırırken size kolaylık sağlar. 
  • Maliyetlerinizde, gözünüzden kaçan artışları saptayabilir ve düşürebilirsiniz. İşgücü kaybı ve aksayan durumlara dair çözümleri hızlıca gerçekleştirebilirsiniz. 

Diğer Başlıklar

Tahsilat Takibi Nedir?

Herkes, faturalarını zamanında öderse, bu çok hoş olacaktır fakat unutmayın ki burası gerçek dünya. Tahsilat takibi, gerçekleştirmeniz bu noktada önemlidir.

Şirketinizde Dijital Dönüşüm Başarı Hikayesi Gerçekleştirin!

İş Süreçlerinizi, Raporlama ve Denetleme Kültürünüzü
Güncel Teknolojiler ve Sektörünüzün en iyi uygulamaları ile birleştirerek kendi başarı hikayenizi yazabilirsiniz.

Çözüm İsteyin

Kayıpları Geri Kazanın   ||   Rakiplerinizin Önüne Geçin   ||   Karlılığınızı Arttırın

Başarı Hikayelerimiz