Dijital Dönüşüm Nedir? Ne Değildir?

Bugün, kaç kişinin aktif olarak internette vakit geçirdiğini biliyor musunuz?

Bugün, kaç kişinin aktif olarak internette vakit geçirdiğini biliyor musunuz? 1 milyon? 1 milyar? 2018 yılı verilerine göre 4.02 milyar internet kullanıcısı bulunmaktadır. Bu rakam dünya nüfusunun yarısından fazlasını işaret etmektedir. 4.02 milyar kişinin, 3.19 milyarı ise sosyal medya kullanıcısıdır. Bu rakam, dünya nüfusunun yarısına yakın bir veridir. 5.13 milyar kişi ise mobil kullanıcıdan oluşmaktadır. Mobil platformlar üzerinden sosyal medya uygulamalarına/araçlarına erişen kişi sayısı ise 2.95 milyardır. Azımsanamayacak sayılara ulaşan bu veriler neyi ifade etmektedir?

2018 yılının rakamlarını içeren bu veriler, dijital çağın tam da içerisinde yer aldığımızın kesin ve net bir göstergesidir. Kullanıcıların, dijital dünya üzerindeki aktiviteleri sadece onları değil, içinde yaşadığımız dünyayı da etkilemektedir. Öyle ki, bugün gerek kâr odaklı birçok şirket, gerekse farklı amaçlara hizmet eden birçok işletme dijital dünyada tutunmaya çalışmaktadır. Bankalar, kurumsal firmalar, kobiler, çeşitli kurumlar ve işletmeler, dört duvar arasında var olmanın yeterli olmayacağının bilincine varmaktadır. Bu farkındalığa henüz erişememiş işletmelerin ise günümüz dünyasında çok fazla barınamayacağı aşikârdır.

 

Dijitalleşen dünyaya nasıl ayak uydurulur? Dijital dönüşüm nedir ya da ne değildir? “Dijital dönüşüm, hızla gelişen bilgi ve iletişim teknolojilerinin sunduğu imkanlar ve değişen toplumsal ihtiyaçlar doğrultusunda, organizasyonların daha etkin, verimli hizmet vermek ve faydalanıcı memnuniyeti sağlamak üzere insan, iş süreçleri ve teknoloji unsurlarında gerçekleştirdiği bütüncül dönüşümdür.” 1 Teknik olarak dijital dönüşüm süreci, yaşam içerisindeki her şeyin sayısallaştırılması olarak düşünülse de, dijital dönüşüm sadece bu şekilde ifade edilmemelidir. Aslında 2000’li yılların başında kendini gösteren dijital dünya, daha kendisini ispat edememişti. Yeteri kadar hızlı ve büyük değildi. En önemlisi yeteri kadar kullanıcı erişemediği için çok fazla tercih edilmiyordu. 2007’den sonra ivme kazanan dijital dünya, yeteri kadar kullanıcıya ulaşmıştı. Facebook ve Twitter gibi sosyal medya platformları dijital dünyanın büyümesinde büyük bir etki sağlamıştı. Dijital dünya, yeterli kullanıcıya ulaşsa da hala bir güvensizlik söz konusuydu. İnsanlar, e-ticaret platformlarına hala sıcak bakmıyordu ve ödeme sistemleri güvenilir gelmiyordu. 2018’in sonuna gelindiğinde ise artık her şeyin internet üzerinden yapılıyordu. Birkaç yıl içerisinde ne de hızlı bir dönüşüm sürecine girilmişti!

İnternet kullanıcıları, Google gibi arama motorlarını güvenilir bir kaynak olarak görmektedir. Bilgiye ulaşmak için sadece arama motoruna girilen birkaç sözcük yeterli olmaktadır. Bir ürüne veya hizmete ulaşmak için de aynı adımları izlemekteydiler. Sadece birkaç kelime ve sözcük yazarak birçok platformdan istedikleri her şeye kolayca ulaşabiliyorlar. Ulaşılmak istenen kişi, olmak istediğinizde ise tüm bu dijital dönüşüm sürecini kavramanız ve adapte olmanız gerekmektedir.

Dijital dönüşüm, sadece bir web sitesine, bir uygulamaya ve gelişmiş teknolojik cihazlara sahip olmak değildir. İşletmelerin bu hatadan kaçınmaları gerekir. Teknoloji, dijital dönüşüm için önemli bir yer tutsa da bu dönüşüm süreci için tek başına yeterli değildir. Bu süreçte, tüketiciler hakkında edinilen bilgiler ve onların neye ihtiyaç duyduğu da bir o kadar önemlidir. İşin anlanması, yapılması ve işin yapılma sürecinin dönüşümüdür. Müşteri odaklıdır. Tedarikçi, yetkili servis, ana bayi veya alt bayi gibi birçok faktör de bu sürecin parçasıdır. İş süreçlerinin yönetiminde ve ilerleyişinde verimlilik esas alındığında dijital dönüşümden bahsedilebilir. Örneğin; çeşitli otomasyon sistemlerinden ve otomasyon yazılımlarından bahsedilebilir. İş gücünü azaltarak daha kısa sürede daha fazla iş yapmayı sağlayan bu sistemler, verimlilik için önemlidir. Daha doğru stratejiler belirlemek ve koordineli bir şekilde ilerlemek için teknolojiyi kullanmak da, dijital dönüşüme dahildir. Dijital dönüşüm sadece teknolojiyi kullanmak değil, teknolojiyi yapılan işlerin amacına, hedefine ulaşmak için kullanmaktır. Bu doğrultuda doğru stratejiler geliştirmektir.

 

1) https://www.dijitaldonusum.gov.tr/dijital-donusum-nedir/

 

Diğer Başlıklar

SAP Nedir? SAP Modülleri Hangileridir?

SAP yazılımları, içerdiği modüller ve sistemler sayesinde, şirketinizi kontrol edilebilir bir hale getirir. İşletmeniz daha kolay yönetilebilir.

SLA Süresi Nedir? Neyi İfade Eder?

Müdahale ve sorun çözme sürelerinin tanımlanması servis sağlayıcılar tarafından sunulan SLA'lerin oluşturulmasında kilit bir görev özelliği taşır.

SAP Nedir? Ne İş Yapar?

SAP’ın geçmişinden kısaca bahsetmek gerekirse, Almanya’da bulunan bir yazılım şirketi tarafından kurulduğu ve iş uygulamaları alanında birçok yazılım geliştirdiği bilinmektedir.

SLA (Service Level Agreement) Nedir?

SLA Ne Demek? Service Level Agreement Nedir? Kalite standartlarınızı oluşturmanız ve hizmet seviyenizi belirlemeniz için gerekli bir hizmet anlaşmasıdır

Şirketinizde Dijital Dönüşüm Başarı Hikayesi Gerçekleştirin!

İş Süreçlerinizi, Raporlama ve Denetleme Kültürünüzü
Güncel Teknolojiler ve Sektörünüzün en iyi uygulamaları ile birleştirerek kendi başarı hikayenizi yazabilirsiniz.

Çözüm İsteyin

Kayıpları Geri Kazanın   ||   Rakiplerinizin Önüne Geçin   ||   Karlılığınızı Arttırın

Başarı Hikayelerimiz