Satınalma’nın Gelecek Vizyonu ve Temel Zorluklar

Geleceğe hazır olmak isteyen işletmeler için tüm bunları bilmek, satınalma konusunda mevcut ve geleceğe yönelik sorunları çözmenin yollarından biri olabilir.

Satınalma’nın Gelecek Vizyonu ve Temel Zorluklar

Satınalmanın gelecek vizyonu ve satın almadaki temel zorluklar neler? Geleceğe hazır olmak isteyen işletmeler için tüm bunları bilmek, satınalma konusunda mevcut ve geleceğe yönelik sorunları çözmenin yollarından biri olabilir. Satınalmanın geleceği, teknolojiyle ve dijital dönüşümle şekilleniyor. Teknoloji ve dijital dönüşüm süreci, satın alma stratejileri ve planları konusunda etkili oluyor. Ancak teknoloji yine de tek başına bir etki yaratmamaktadır. Tedarik disiplini, satın alma modelleri, işlevsellik ve diğer birçok şey, satın almanın geleceğini etkiler. Satınalma 4.0, bunun için ilk etap olsa da satınalma 5.0 daha birçok yeniliği beraberinde getirecektir. Temel zorlukları aşarak geleceğe yönelik faaliyetlerinizde daha verimli sonuçlar elde edebilirsiniz.
 

Satınalmanın Gelecek Vizyonu

Son 10 yıla geriye dönüp baktığınızda, satınalma girişimlerinde meydana gelen büyüme, 2020’de artık geçerli olmayabilir. İşletmeler, sürdürülebilirlik ve kurumsal sorumluluk, teknolojik gelişmeler, jeo-politik ve makroekonomik değişim ve demografik değişimlere odaklanmaları nedeniyle hızlı bir değişim geçiriyor. Satın alma ve tedarik zinciri yöneticilerinin bu zorlukları benimsemeleri halinde, tedarik yapıları ve süreçleri ile yeni beceriler ve yeterlilikler hakkında yeni düşünme yollarının geliştirilmesi beklenecektir. 

2020 yılından itibaren etrafınıza baktığınızda “Keşke daha hazırlıklı olsaydım” dememek için geleceğe iyi bir şekilde hazırlanmalısınız. Yapılan yeni araştırmalar gösteriyor ki vizyon sahibi satınalma liderleri, geleceği öngörebiliyor. Nasıl hazırlanacakları konusunda da bilgi sahibiler. Geleneksel düşüncenin yerini alan bu yeni fikirler, hedeflere ulaşmanızda sizin en büyük dayanağınız oluyor. 

-Kâr etmenin yanı sıra tasarrufa odaklanan işletmeler, müşteri başarısı konusunda da bir adım öne çıkıyor. Tüm performans kriterlerini yakından izleyerek ve ölçümleyerek ona göre hareket ediyorlar. Verileri onlar için saklayan ve işleyen yazılımları tercih etmek, analiz işlemini kolaylaştırıyor Ssatın alma yöneticileri, daha etkili sonuçlar elde edebiliyor. 

-Bağımlılıklarından arınan ve alternatif tedarikçilerle çalışmalarını geliştiren işletmeler, maliyetlerini azaltmak konusunda daha başarılı oluyor. 

-Harcama analizi, işletmelerin geçmiş yıllarda dikkat etmediği ancak günümüzde gözden kaçmaması gereken ve tasarruf için önemli unsurlardan biri halini alıyor. Teknolojinin de yardımıyla harcamalarını takip edebilen işletmeler, kaynak kullanımı konusunda daha verimli.

Satınalmanın gelecek vizyonunu yakalayanlar arasında, günümüzün kendini yenileyen teknoloji firmalarından Vodafone’u görebiliriz. 2017 yılında 3 milyar TL’lik satın alma bütçesi bulunan firma, gelecek dönem satın alma stratejileri konusunda kendisini geliştirenlerdendir. Tedarikçileriyle bir araya gelen firma, 2017 yılında Supplier Day 2017 etkinliği ile tedarikçi firma yöneticilerini ağırladı. Şirket, dijitalleşme konusunda yeni vizyon, hedef ve stratejilerini bu toplantıda tedarikçileriyle paylaşmıştır. Tedarikçilerle olan ilişkilerinde de Vodafone’un dijitalleşmeye önem verdiği anlaşılmaktadır. Tedarikçiler ile sözleşmeler, hukuk ve kurumsal güvenlik gibi önemli konular ile ilgili bilgi ve stratejiler de paylaşıldı. Yerli tedarikçiler, küresel fırsatlar ve satınalma alanında yaptığı yatırımlar ile Vodafone, gelecek vizyonu geniş bir işletme olarak dikkat çekiyor. 1


Satınalmada Temel Zorluklar

İşletmelerin belki de en sorunlu birimleri veya daha birimleşememiş alanları satınalmadır. Günümüzde değer kazanmayı başarsa da satın alma hala tam olarak gelişimini tamamlayamamıştır. Ancak bundan 10 yıl öncesinde dikkate değer gelişmeler kaydetmiş ve 10 yılın sonunda, bugün ciddi bir mesele olarak görülmeye başlanmıştır. Satın almanın temel zorlukları artık büyük ölçüde aşılmıştır.

-Tedarikçilerle olan ilişkiler, en önemli olandır. Tedarikçilerle yaşanabilecek problemler, tüm iş akışını sıkıntıya sokabilir. Sıkı bir iletişim her şeyin kurtarıcısı olabilir. Sözleşmelerle işinizi garantiye alabilirsiniz.

-Yeni tedarikçi arayışı, belki de işletmelerin en çok zorlandığı durumlardandır. Yüksek tedarik fiyatları, iç açıcı olmayacaktır. Bu yüzden her zaman alternatif tedarikçilerle işbirliği ve iletişimde olmak gerekecektir. 

-Pazarlama hileleri, bir satın alma yöneticisi için oldukça zorlu olabilir. Bu yüzden randevulu olarak çalışabilirsiniz. Sizin için işinizi kolaylaştıracak bir yazılım ile tekliflerinizi online olarak alabilir ve taleplerinizi oradan iletebilirsiniz.

-Onay ve yetki sisteminin ilerleyişindeki tıkanmalar, planlarda aksama yaşanmasına sebep olabilir. Herkesten kolayca onay alabileceğiniz, otomatik bir sistem hayat kurtarıcı olabilir. 

-Teklifleri karşılaştıran bir satın alma yazılımı her şeyi daha kolay bir hâle getirebilir. 

Tüm bunları sizin için yapabilecek ve süreçle ilgili takipleri rahat bir şekilde yapabileceğiniz YoneTeam, profesyonel çözümleri, teknolojinin gücüyle sizlere sunuyor.

 
1) https://www.iha.com.tr/haber-vodafone-turkiye-tedarikcileriyle-gelecek-vizyonunu-paylasti-687549/  (Vodafone ile ilgili edinilen kaynak)

 

Diğer Başlıklar

Şirketinizde Dijital Dönüşüm Başarı Hikayesi Gerçekleştirin!

İş Süreçlerinizi, Raporlama ve Denetleme Kültürünüzü
Güncel Teknolojiler ve Sektörünüzün en iyi uygulamaları ile birleştirerek kendi başarı hikayenizi yazabilirsiniz.

Çözüm İsteyin

Kayıpları Geri Kazanın   ||   Rakiplerinizin Önüne Geçin   ||   Karlılığınızı Arttırın

Başarı Hikayelerimiz