SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) Nedir?

SEO, web sitenizin trafiğini arttırmak, arama motorlarında daha fazla görünmek ve arama motorlarının güvenini kazanmak için yapılmış çalışmalardır.

SEO nedir?

Dijitalleşen dünyanın ve bu dünyaya dâhil olmak isteyen her insanın başlangıç itibariyle sorduğu sorulardan bir tanesidir. SEO’nun açılımı, Search Engine Optimization yani Türkçe karşılığıyla Arama Motoru Optimizasyonudur. Sanal dünya büyük, fakat aranan bilgiyi bulmaksa artık o kadar zor değil. Arama motorlarının doğuşu, istediğiniz bilgiye istediğiniz an, birçok alternatifle birlikte ulaşmanızı sağlıyor. Örneğin; bugün, Google’a “balık nasıl tutulur?” yazdığınızda dahi, size verilmiş birçok cevap ve seçenek karşınıza çıkacaktır. Bu, arayan taraf için geçerli bir durumken işin diğer tarafında (arama sonuçlarında çıkmak isteyen kişiler/kurumlar) işler biraz daha farklı ilerliyor. İşte, SEO burada devreye giriyor.

SEO, arama sonuçlarına yönelik iyileştirme ve optimizasyon çalışmaları olarak kısa bir şekilde açıklanabilir. Arama motorlarında web sitelerinizin daha kolay bir şekilde taranmasını ve sonuçlarda daha üst sıralarda gözükmenizi sağlamak için yapılmış çalışmalardır. Daha fazla kitleye veya ilgilendiğiniz kitlelere ulaşmak için yapılan bu teknik çalışmalar, işletmeniz için de faydalı uygulamalardır. Fakat, işin derinine indiğinizde biraz daha uğraştırıcı işlemler karşınıza çıkıyor. 

Her sitenin doğal bir arama hacmi bulunur, (bilinen bir web sitesi veya kurumsanız bu daha yüksek arama hacimleri demektir) fakat bu arama hacminin doğal yollarla ulaşamayacağı popülerliğe ulaşmak SEO ile mümkündür. Doğal olması ve görünmesi istenen yöntemlerle, bu popülerliğe ulaşılıyor. Popülerliğin gelmesi demek, Google sıralama artışı veya diğer arama motorlarına yönelik artış anlamına da geliyor. Güncel kalmanız ve kullanıcı/müşteri odaklı çalışmalarınız için de SEO, vazgeçilmez bir unsur halini alıyor. 

SEO’nun da kendi içerisinde ikiye ayrıldığı görülüyor. On Page (Site İçi) ve Off Page (Site Dışı) olarak iki ayrı çalışma bulunmaktadır. On Page (Site İçi) Arama Motoru Optimizasyonu çalışmaları, site içerisinde yapılan çalışmaları konu alır. Sayfa içi SEO olarak da adlandırılabilir. On page, sürekli gelişen ve gelişmeye devam eden SEO tekniklerini içerir. Google gibi büyük arama motorlarının kendi bünyesinde yaptığı güncelleştirmeler ve iyileştirmeler, SEO çalışmalarında da yenilikleri beraberinde getiriyor. Arama motorlarının güvenini kazanmak için bu çalışmaların titiz ve güvenilir bir şekilde gerçekleştirilmesi sağlanabilir. 
Off Page (Site Dışı) SEO çalışmaları, sitelerin arama sonuçlarında yükselmesini sağlamak için yapılan arka plan çalışmalarıdır. On Page’de sadece site içerisinde çalışmalar yapılıyorken, Off Page’de bloglar, paravan siteler, forumlar vb. dış bağlantılar kullanılır. Backlink çalışmalarının da Off Page SEO’da yer ettiğini görebilirsiniz. 

SEO, içerisinde birçok şeyi barındırır. Bu sürekli gelişim içerisinde; sunucu, grafik, yazılım (kodlama), kaliteli ve özgün içerik gibi birçok alanda bilgiyi veya bu alanların kontrolünü gerektirir. Günümüzde bu alanların kontrolünü ve takibini gerçekleştiren kişiler ya dijital pazarlama ajansları ya da SEO uzmanlarıdır. Birçok insan veya kurum bu kişiler veya ajanslar aracılığıyla, dijital dünyada kendilerini güncel tutmayı başarmaktadır. SEO hizmeti aldığınız kişinin veya yerin bu konudaki referanslarını da gözetmelisiniz. Çünkü, yanlış SEO birçok problemi beraberinde getirir. 

Yanlış SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) Nelere Sebep Olur?

Sitenizde yapılan yanlış SEO çalışmaları, trafiği arttırmadığı gibi mevcut trafiğinizin de düşmesine sebep olabilir. Örneğin; bir E-ticaret sitesiyseniz ürün fiyatına veya adedine ilişkin linklerin yanlış düzenlemesi veya link hatalarının düzeltilmemesi, sıralama sonuçlarında negatif puanlar almanıza sebep olabilir. Bu durumun düzeltilmesi ise zaman alacaktır. Bu sefer, hem zamandan  hem de paradan kaybetmenize sebep olacaktır.
Filtre sürprizleriyle de karşılaşabilirsiniz. Kodlamanız iyi değilse veya içeriğin çok dağıldığı durumlarda istenilen geri dönüşümü yine alamazsınız. Özetle, SEO çalışmalarının her biri kendi içerisinde özelleştirilmiş ve uzmanlık gereken çalışmalar içerir. En iyi sonucu alabilmek için bu adımlara ve unsurlara dikkat etmek önemlidir. 

Diğer Başlıklar

Şirketinizde Dijital Dönüşüm Başarı Hikayesi Gerçekleştirin!

İş Süreçlerinizi, Raporlama ve Denetleme Kültürünüzü
Güncel Teknolojiler ve Sektörünüzün en iyi uygulamaları ile birleştirerek kendi başarı hikayenizi yazabilirsiniz.

Çözüm İsteyin

Kayıpları Geri Kazanın   ||   Rakiplerinizin Önüne Geçin   ||   Karlılığınızı Arttırın

Başarı Hikayelerimiz